E-Mail Twitter Facebook Blogger Linked In


McDonald’s samhällsbidrag under 40 år i Sverige

När Paul Lederhausen öppnade Sveriges första McDonald’s på Kungsgatan i Stockholm den 27 oktober 1973 var det få som trodde på hans idé. Men mycket har hänt sedan dess, då en Big Mac kostade 4,75 kr och potatisen skalades och skars till pommes frites i källaren på restaurangen.

40 år senare har McDonald’s en omsättning på 4,8 miljarder kronor. 435 000 gäster serveras dagligen på någon av landets cirka 220 McDonald’s-restauranger och nära 16 000 personer har direkt eller indirekt sina anställningar tack vare McDonald’s verksamhet.


McDonald’s är idag Sveriges mest besökta restaurang. Vi erbjuder en unik restaurangupplevelse i en modern miljö och skapar arbetstillfällen med starka utvecklingsmöjligheter på en arbetsmarknad där många unga har svårt att få ett första jobb.

Vi fortsätter att lyssna på våra gäster för att hela tiden utvecklas och ligga i framkant, exempelvis genom nya digitala betal- och beställningslösningar, öppettider på dygnets alla timmar och inte minst genom vårt långsiktiga arbete med att bredda och variera vår meny.

För att sammanfatta vår resa så här långt har vi låtit HUI Research (Handelns Utredningsinstitut) summera McDonald’s bidrag till svensk samhällsekonomi under våra första år i Sverige. Här presenterar vi de viktigaste slutsatserna från HUI's rapport och även andra intressanta fakta om McDonald's som du kanske inte kände till.