E-Mail Twitter Facebook Blogger Linked In

"Om du tror på det och tror på det helhjärtat, så är det omöjligt att misslyckas" - Ray Kroc

Dagens McDonald's uppkom 1948 i San Bernadino, i USA. Bröderna Dick och Mac McDonald hade sedan 1940 drivit en liten drive-in restaurang tillsammans. I och med att tiderna förändrades, människor var bilburna, hade ont om tid och krävde bra service, bestämde sig bröderna McDonald för att till viss del förändra sitt koncept. De plockade bort en rad rätter från menyn, som bantades ned till åtta rätter med hamburgare i högsätet. Den nya bantade menyn tillsammans med snabb service, god mat och hög renlighet blev deras lyckokast och verksamheten blomstrade. Föregångaren till McDonaldsrestaurangen var född.

De gyllene bågarna"The Golden Arches" det vill säga McDonald's logotype (M:et) har inte alltid sett ut som det gör idag.  När en av bröderna McDonald (Dick McDonald) skulle bygga en restaurang ville han ha två stora bågar av neon som gick upp över taket på restaurangen. Det var två fristående bågar, men på ett visst avstånd såg de ut som ett M. Detta blev logotypen för McDonald's. Från början var även taket med som ett streck över M:et, men strecket togs snart bort och idag är det enligt många undersökningar ett av världens starkaste varumärke.

 


 

Visionären I Illinois, USA fanns Raymond Albert Kroc "Ray Kroc" (1902-1984). Han jobbade som försäljare av den så kallade Multimixern - en milkshake-maskin som kunde blanda fem shakes - samtidigt! Bröderna McDonald köpte så många maskiner att Ray Kroc bestämde sig för att åka och besöka bröderna i San Bernadino, USA. När han kom dit fick han se en växande tillströmning av gäster och att bröderna höll åtta multimixermaskiner igång och kunde producera 40 shakes samtidigt.

Ray Kroc blev mäkta imponerad av det han fick se. Enkelheten, snabbheten, kvalitén, renligheten och de låga priserna fascinerade Ray Kroc som genast såg möjligheten att starta upp flera restauranger av det här slaget. Bröderna McDonald välkomnade Ray Kroc som partner och dagens McDonald's föddes. Ray Kroc grundade McDonald's franchise-kedja, McDonald’s Cooperation, och blev själv den förste franchisetagaren 1955 med sin McDonaldsrestaurang i Des Plaines, Chicago.  Fem år senare, 1960 köpte Ray Kroc de exklusiva rättigheterna till namnet McDonald's. Ray Kroc trodde på entreprenörskap och belönade sina franchisetagare för deras individuella initiativ. Många av våra mest kända produkter – som Big Mac, Filet-O-Fish och Egg McMuffin, skapades av franchisetagare. Samtidigt ställde Ray Kroc höga krav på sig själv och sina medarbetare och utarbetade tidigt den formel "hörnstenar" som fortfarande gäller för hur en McDonaldsrestaurang ska drivas. Hörnstenarna blev KSR&V, det vill säga kvalitet, service, renlighet och värde.

 

Ray Kroc slutade aldrig att arbeta för McDonald’s. Han höll alltid ett hököga över McDonaldsrestaurangen i närheten av hans kontor för att säkerställa att de plockade upp skräp i närområde eller slog på belysningen på natten. Genom Ray Krocs passion för innovation och effektivitet, och hans strävan efter kvalitet samt hans samhällsengagemang, fortsätter han att vara en inspirerande och integrerad del av McDonald’s 31 000 restauranger än idag.