E-Mail Twitter Facebook Blogger Linked In

Burgarpoddens logotyp formad som ett par hörlurar där brödet är kåporna runt kött och tillbehör på hamburgaren

En podd om burgare och bara burgare

Ah, hamburgare. Som du vet gillar vi dom. Och det här är podden för dig som också gillar burgers. Att äta dom, att laga dom, att tänka på dom. Här snackar vi om dom, så du kan uppleva burgare med ännu ett sinne. Smaklig lyssning, burgerlovers!

Lyssna på Burgarpodden här!

Avsnitt 12: LIVET SOM BURGERLOVER
Gäst: SIMON STRAND

SIMON STRAND

Avsnitt 12:
LIVET SOM BURGERLOVER

I säsongsavslutningen av Burgarpodden zoomar vi in på de som gjort burgaren så ikonisk som den är idag – burgarfansen. Vi kallar äkta burgarfans för burgerlovers, eftersom de flesta gillar burgare, men det finns de där som gillar burgare extra mycket, extra allt. Simon Strand är en av dem. Han jobbar inte med burgare, men postar i sociala medier om dem så fort han äter dem. Dessutom är Simon mer eller mindre geniförklarad då det gäller kommunikation med fans av alla slag eftersom han jobbar med PR och bloggar på Nöjesguiden om både mat och marknadsföring. Så! Vad rör sig i huvudet på ett burgarfan, och hur håller man burgarfans mätta och glada på burgarnyheter?

Avsnitt 11: BURGARENS FRAMTID
Gäst: FREDRIK EKSTRÖM

FREDRIK EKSTRÖM

Avsnitt 11:
BURGARENS FRAMTID

Allas vår burgare har en 100-årig historia – men hur ser det ut de kommande 100 åren? Eller bara imorgon? Fredrik Ekström, matspanare och burgarfantast utöver det vanliga, som till och med varit med och skapat lite burgarframtid, gästar Burgarpodden och siar.

Avsnitt 10: PAPPAN, BETTY & BURGAREN
Gäst: DAVID SUNDIN

DAVID SUNDIN

Avsnitt 10:
PAPPAN, BETTY & BURGAREN

Burgarfantasten, eller snarare burgarfanatikern, David Sundin – komiker, manusförfattare och pappa – vet hur man bejakar sitt inre burgarbarn. Med dottern Betty ger han sig ofta ut på burgaräventyr, och han döpte till och med sin signaturburgare som serverats hos oss till McBetty. Han samlar på leksaksfigurer och önskar därför att man kunde få en större burgare i Happy Meal. Och han vill ha födelsedagskalas på Donken – för att fira sin egen födelsedag. David har enligt sig själv "dålig koll på vuxengrejer", men hamburgare, det har han koll på. Välkommen in i David Sundins värld, där det är helt ok att leka med maten.

Avsnitt 9: BURGARE PÅ MODET
Gäst: ELIN FRENDBERG

ELIN FRENDBERG

Avsnitt 9:
BURGARE PÅ MODET

Burgartrenden håller i sig, och det speglas även i modets trender. Men varför är just hamburgaren ett återkommande motiv på allt ifrån kläder till skor till smycken och allehanda accessoarer. Elin Frendberg, VD på Swedish Fashion Council, spanar kring snabbmatens modelejon.

Avsnitt 8: GRÖNSAKSLANDETS BURGARE
Gäst: GUSTAV JOHANSSON

GUSTAV JOHANSSON

Avsnitt 8:
GRÖNSAKSLANDETS BURGARE

Hur vi hittar, lagar och äter våra grönsaker blir allt mer spännande. Burgerlovers världen över är idag ute på en allt mer äventyrlig resa i grönsakslandet, där allt ifrån veganer till vegetarianer till flexitarianer och allt där emellan är med i sällskapet. En av guiderna på denna resa är Gustav Johansson, som driver Jävligt gott – en av Sveriges största vegetariska matbloggar. Dags att utforska gröna, sköna burgare!

Avsnitt 7: EXTREMBURGAREN
Gäst: PELLE TAMLEHT

PELLE TAMLEHT

Avsnitt 7:
EXTREMBURGAREN

Världens största hamburgare. Världens minsta hamburgare. Världens dyraste hamburgare. Rekorden är många, liksom extremburgare i alla dess former och smaker. Luther Burger är exempelvis en burgare med en glaserad doughnut istället för bröd. Den största burgaren vägde 913,54 kg. Den dyraste kostade $5 000. Den högsta sträckte sig nästan 5 meter upp i luften. Varför fascineras vi så mycket av att experimentera med burgare? Pelle Tamleht, krogredaktör och webbchef på Nöjesguiden, går till botten med galna burgare.

Avsnitt 6: BURGARENS BÄSTISAR
Gäst: SOFIE LUNDBERG

SOFIE LUNDBERG

Avsnitt 6:
BURGARENS BÄSTISAR

Burgaren är givetvis den naturliga ledaren i sitt gäng – men vilka typer är de andra i gänget? Och hur funkar de tillsammans när de hänger? Sofie Lundberg, burgerlovern, matfantasten och receptmakerskan bakom bloggen Food & Other Stories, och som dessutom har ett Instagram-konto helt dedikerat till burgare, pratar burgarens bästisar – tillbehören.

Avsnitt 5: HAMBURGARENS HISTORIA
Gäst: DEVI BRUNSON OCH INGELA STENSON

DEVI BRUNSON OCH INGELA STENSON

Avsnitt 5:
HAMBURGARENS HISTORIA

Hamburgaren har idag ikonisk status och finns överallt i världen. Men hur kommer det sig? När uppfanns hamburgaren egentligen? Var serverades världens första hamburgare och hur spred den sig? Och hur i all sin dar blev hamburgaren en hit i lilla Sverige? Så många burgarfrågor. Tur att Ingela Stenson – trendanalytiker tillika matlegend, och Devi Brunson – kreatör tillika dubbad hamburgardrottning efter hennes medverkan i klubben Hamburgarens vänner, har svaren.

Avsnitt 4: Burgarbevakning
Gäst: Andreas Ivarsson

Andreas Ivarsson

Avsnitt 4:
Burgarbevakning

En sökning på #hamburgare ger ungefär 41 000 träffar på Instagram. Burgaren har sedan start haft en plats i rampljuset, och i vår digitala värld verkar inte denna plats inte hotas av någon annan maträtt. Men hur bevakar folk burgare egentligen i tidningar, sociala medier, bloggar och poddar? Och hur ska en burgarbild bäst tas eller burgarrecension bäst skrivas? Andreas Ivarsson, matredaktör på KIT och skribenten bakom bloggen In the kitchen, samt numera även matboksförfattare, spanar kring modern burgarbevakning.

Avsnitt 3: Burgartestaren
Gäst: Isabelle Båth

Isabelle_Bath

Avsnitt 3:
Burgartestaren

Att testa burgare är en hobby för många. Men vissa tar det ett steg längre. Möt Isabelle Båth, som tar hamburgartestande till en helt ny nivå och har som nyårslöfte att äta 100 hamburgare på ett år. Men hur tänker egentligen en hamburgartestare av denna krubbkaliber? Isabelle kommer upp från Göteborg till vår studio och delar med sig av hennes testartips och berättar om hennes burgarmission.

Avsnitt 2: Gatans burgare
Gäst: Mange Schmidt

Mange Schmidt

Avsnitt 2:
Gatans burgare

Burgare började som gatukäk för ungefär 100 år sen. Sedan dess har de gått varvet runt på sin resa - från gatan till finkrogen och tillbaka till dagens food trucks och dive bars. Dessutom har burgare en koppling till musik - till exempel hiphop där mat är ett frekvent ämne. Dags att ta reda på varför burgaren behåller sin credibilitet i alla läger med Mange Schmidt, artist och mannen bakom boken Street Food.

Avsnitt 1: Burgarbizniz
Gäst: Johan Jureskog

Johan Jureskog

Avsnitt 1:
Burgarbizniz

I det allra första avsnittet av Burgarpodden gästas programledaren Christoffer av mästerkocken, krögaren och burgarfantasten Johan Jureskog, som till vardags hör hemma i köket på restaurang AG i Stockholm. Det snackas burgarexperiment, vad en bra burgare egentligen är, varför burgare är så poppis världen över, och givetvis hur Johan som burgarmästare gör burgarbizniz – hos oss och hos sig.

Programledaren
Christoffer

Christoffer ler stort i en vit t-shirt

Programledaren:

Christoffer började som 14-åring på McDonald’s som praktikant och nu, sju år senare, är han produktutvecklare. Christoffer är en passionerad hamburgerälskare som gjort pilgrimsresor till hamburgarens mecka USA och testat sig igenom många kända och okända burgare. Här i Sverige gillar han att experimentera i köket och är nyfiken på allt som rör burgare, något som han kommer att få utlopp för tillsammans med sina gäster i Burgarpodden.

Till alla avsnitt